Tyxo.bg counter

Разпечатай това Страница

Забележителности

Народно читалище  „Развитие 1872г.”

Основано през 1872г. Читалището в  с.Горско Сливово е основано през 1872 г.от даскъл Ирман Попов под влиянието на Бачо Киро  с подкрепата на отец Матей Преображенски – Миткалото  и даскал Петко Франгов, който написва официалната кондика на читалището с първото име “Горско начало”. През 1874 г. около читалищната дейност чрез Петър Даскалов близък приятел на Стефан Стамболов, Бачо Киро и Стефан Пешев се развива активна читалищна дейност.

След освобождението учителят  Петър Андреев Даскалов женен за малката дъщеря на Бачо Киро – Димитра , оставя дълбока диря в културната история на селото , като дългогодишен председател и деец на читалището. Той осигурява най-много средства, книги и инвентар за библиотеката. През 1887 г. читалището се преименува “Развитие”.През 1953 г. читалището носи името „Цанко Хаджиев” – председател на читалището, допринесъл много за неговото развитие.

През 1966 г е обявено за Образцово читалище от Централния съвет на Съюза на народните читалища и приема отново името „Развитие”.На 6 май 1966г. е открита нова и модерна читалищна сграда с площ 1270 кв.м и многофункционални помещения: голяма  библиотека,киносалон,малка зала, репетиционна, картинна галерия, музей, гримьорни и още няколко допълнителни помещения, където се развива богата и разнообразна  дейност. На откриването са получили награди 281 читалищни дейци участници в различни състави.Ансамбъла за народни песни и танци е удостоен с много награди.

Църква „Св.Георгий  Победоносец”- Построена през 1881

Джамия – Построена през 1586

Пещера „Гарваница”

Само на 2 км. от село Горско Сливово се намира уникална природна.

забележителност – пещерата „Голяма Гарваница” в местността Гарваница. Това е вертикална пещера с внушителен вход и дълбочина над 60 метра. В пещерата се слиза по почти отвесна метална стълба – усещането е незабравимо. С всяко стъпало се усеща как въздухът става все по-хладен, а накрая човек се озовава в един свят, различен от реалния – светът на природните чудеса. До „Гарваница“ се стига с кола и с велосипед от селата Горско Сливово и Кърпачево. Пътят е обозначен с табели и указателни знаци.

В близост до нея се намира и „Малката Гарваница“ – още една интересна атракция, привличаща както пещерняци, така и туристи и любители на природата.

Паметник- костница

Построен 1957 г. в памет на загиналите  антифашисти.

Информацията е на Дениза Караиванова – библиотекар НЧ „Развитие 1872 г. с.Горско Сливово

Постоянен линк към тази тема: http://kraeznanie.lovechtoday.eu/?page_id=87

Коментар