Tyxo.bg counter

↑ Return to Личности

Разпечатай това Страница

Проф. Марин Върбанов – /1932-1989г./

Проф. Марин Върбанов –  /1932-1989г./

Marin_Varbanov2801131Роден е на 20.09.1923г. в Оряхово. Семейството му, Пеко и Петкана Ганекови, е преселническо – от Врабево.Запазена е родната им къща. След ранната смърт на майката детето е дадено за осиновяване на бездетно оряховско семейство.

Завършва гимназия в Оряхово, днес тя носи неговото име. Следва в Художествената академия в София, завършва  Художествената академия в Пекин – специалност “Декоративен текстил и гобленно изкуство”. От 1960г. е преподавател, доцент, а след това и професор в Художествената академия.

Създава специалността “Текстил” в Художествената академия, а по-късно гобленната секция в  Университета Ню Сауд, Сидни – Австралия. Твори предимно в областта на стенния килим. Работи в съдружие с Пиер Карден. През 1986г. основава  Институт за съвременен текстил в Академията за изящни изкуства в Ханджоу, който днес носи неговото име, под което е изписано “Императорът на текстила”. Радетел за използване на естествени материали и  и за съхраняване на българския дух  и традиция. Участва в изложби в Париж, Лозана, Прага, Брюксел, Вашингтон, Москва, Берлин и мн. др. Освен в частни колекции негови произведения днес се съхраняват в много европейски галерии. В България негови творби се намират в подлеза на НДК и “Тракийската врата” в Бояна.

      Три пъти получава националната награда за изкуство. Награден е с орден “Кирил и Методий” – ІІ степен. Умира в Пекин през 1989г.

Постоянен линк към тази тема: http://kraeznanie.lovechtoday.eu/?page_id=772

varbanov602131

ОРЯХОВСКИЯТ ПРИНЦ

ОРЯХОВСКИЯТ ПРИНЦ Императорът на текстила – проф. Марин Върбанов  Светлин Русев в своето слово го определя така: “Един странен пътник, необичайно деликатен за балканските нрави, тръгнал от изконните начала на българската духовност, преминал през тайните на източната опитност и модерния дух на Париж, който се завръща отново при нас като път и памет – път …

Разгледайте страницата »

Коментар