Tyxo.bg counter

↑ Return to с. Шипково

Разпечатай това Страница

Култура и традиции

ШИПКОВО – култура и традиции

spasovden602131Спасовден

Църквата Възнесение Господне е построена през 1858г. Храмов празник е Спасовден. Празнува се винаги на 40-тия ден след Възкресение и винаги се пада в четвъртък. На  този ден се „коли курбан”.След 1944г. църквата в Шипково е обявена за архитектурен паметник на културата.

 

Празник на минералната вода

Празника се провежда последната седмица на месец юли в курорта Шипковски Минерални бани. На територията на Шипково има няколко сондажа и минерални извори, които са различни по състав и предназначение. Най- ранната история за използването на минералната вода за балнеолечение е свързана с името на будния и предприемчив шипковенин Кино Кънчев Пеловски  през далечната 1912г. В центъра на Курорта има чешма, от която текат четири  вида води.

 

svatbatkojito602131Сватбарско жито

Сватбарското жито е характерна за селото кулинарна рецепта. Оригинално и задължително предястие за всички празненства  в семейството  по весел повод. Изваряването му се придружава с изпълнението на песни, пожелания  според конкретния случай. Цялата технология за приготвянето на Сватбарското жито е съхранена на диск  финансиран от Национален фонд „Култура” по програма „Автентичен фолклор”. В резултат на проекта се съхранява една уникална практика за приготовление на местен  специалитет, несъществуващ  в други региони на страната. Ритуалът се изпълнява от група за автентичен фолклор и детска фолклорна формация при Народно читалище „Светлина-1902г.”

 

Материала е подготвен от Митка Инковска

Постоянен линк към тази тема: http://kraeznanie.lovechtoday.eu/?page_id=488

Коментар