Tyxo.bg counter

↑ Return to Личности

Разпечатай това Страница

Личности

Генерал-майор Теодоси Петров Даскалов

Внук на Бачо Киро. Назначен за министър на войната през 1938 г.Осъден на смърт през 1945г.

Бригаден генерал Детелин Стоянов Мажгуров

Син на Еленка Мажгурова от Горско Сливово.

1993г.- Разузнавателно управление на Командването на Сухопътните войски и в ГЩ на БА; 2006г. – Началник на Разузнавателното управление на ГЩ-БА-произведен във висше военно звание „Бригаден генерал”; 2009г.- зам.директор на военното разузнаване на МО; 2011г. – аташе по отбраната на РБ в Москва, Русия.Награждаван с почетен знак на МО „Свети Георги” – II степен

Христо Иванджиков

Музикант,учител по музика,ръководител на духов оркестър,училищни и градски оркестри и хорове.Преподавател на Лили Иванова в Кубрат.Първото стъпало в Алеята на славата на достойни ученици и учители в СОУ”Хр.Ботев” в Кубрат е отредено на Христо Иванджиков.

Апостол Апостолов

С корени от Горско Сливово.

Парапсихолог, астролог и ревностен защитник на здравословното хранене. Автор е на 17 книги. Правил е лични хороскопи на Жан Виденов, Симеон Сакскобурготски, Сергей Станишев, Жельо Желев, Саддам Хюсеин и др.

Христофор Събев

Баща му  Петър Христов Събев е от с.Горско Сливово.

Духовник.Една от най-емблематичните фигури в периода преди 10.11.1989г. и в първите години на прехода. Зам.председател на СДС. През 1992г.се самопровъзгласява за епископ. Учи в САЩ, режисира филми, работи.

Лили и Камелия Игнатови

Дъщери са на Еленка Емандиева от Горско Сливово.

liliign2303131Гимнастички. Лили Игнатова е едно от „златните момичета” на България.Има 19 златни,11 сребърни и 2 бронзови медала.Треньор,занимава се с хореография.

От 2000г. има собствена детска школа по художествена гимнастика Lili Sport.В момента работи като треньор и с децата от клуб „Левски”Камелия Игнатова е гимнастичка по художествена гимнастика в ансамблово изпълнение.носител на 2 златни и 2 сребърни медала.От 2001г. е административен директор в Българската федерация по художествена гимнастика.В момента е международен съдия.

Христо Стефанов Вачев

Археолог.Работи в Историческия музей – Велико Търново.Има защитен докторат и научно звание ст.н.сътрудник.През 2008г. името му се прочу,когато е участвал в разкопки с проф. Овчаров на църквата „Св. Иван Рилски”във В. Търново.

Михаил Дойчев Дюзев

Радиожурналист. Работил е като водещ на предаването „Референдум” на БНТ, в момента е водещ на предаване по „Дарик” радио.

Стефан Иванов Пешев

С корени от Горско Сливово.Български национален-революционер и председател на рев.комитет за подготовка на Априлското въстание в Севлиево.Заловен от турците, заради активната револ.дейност е съден и обесен през 1876г.

Петър Иванов Пешев

Брат на Стефан Пешев.Бил е един от водачите на Национал-либерална партия,начело с Васил Радославов.Осъден на доживотен затвор и е лежал в затвора като един от виновниците за националната катастрофа на България през Първата световна война.През 1924г. е амнистиран.

Информацията е от книгата „Горско Сливово” – автор Ганка Велкова

 

Постоянен линк към тази тема: http://kraeznanie.lovechtoday.eu/?page_id=346

1 comment

  1. Krasimir Irmanov

    В село Горско Сливово има паметник на загиналите партизани и ятаци от селото.Има два варианта.1/Да се свалят комунистическите символи,до плочата с имената на загиналите,да се постави плоча с имената на убитите от комунистическата власт жители на селото и на паметника да се постави надписа “ Те останаха в историята“.2/Ако местните комунисти не са съгласни,паметника да се демонтира и костите да се препогребат в гробището на селото.Паметните плочи с имената,да се поставят на подходящи места,посочени от кметството.Трябва да има справедливост и помирение,за да няма злоба и отмъщение.

Коментар