Tyxo.bg counter

↑ Return to с. Дойренци

Разпечатай това Страница

Култура и традиции

Сбора на Дойренци става всяка година на Димитровден.Празнува се с голяма тържественост.Приготовленията за него започват със седмици напред.

Несигурността в утрешния ден,немотията,гладът,болестите и пр. дават своето отражение върху съзнанието на жителите на село Дойренци,засилват в тях култа към бога,страха от природните сили.От друга страна църквата внушава,че народните бедствия идват от бога,за наказание на хората заради греховете им.Затова старите хора в миналото ходят на църква,палят свещи,колят курбани и пр. Дойренчани вярвали на клетвите.Най-силна се е смятала майчината клетва.

Баенето за уроки е суеверие,което е било разпространено доста.

През 1905г.,по инициатива на учителството и зараждащата се интелигенция,в селото се открива читалище,което учредителите му нарекли „Пробуда”.През1927г.читалището е преименувано „Просвета”.Създава се театрален състав.През1933г.се сформира духова музика от учителя Димитър Аджарски.През май1936г.към читалището се създава първият в страната селски младежки антифашистки литературен кръжок „Младо село”.

   През1960г.със средства на самооблагането се прави надстройка на училището.С безплатен труд участват учители,родители и хора от селото.Слага се начало на осмокласното образование.

 

Подготвено от Славка Тодорова

Постоянен линк към тази тема: http://kraeznanie.lovechtoday.eu/?page_id=143

Коментар