Tyxo.bg counter

«

»

окт 03 2014

Разпечатай това Публикация

Чети с мен

10682391_720981664622365_4206883252728052728_o
Истински празник на приятелството и книгата се проведе в градската градина на нашия град на 28 септември – неделя. Националната кампанията „Чети с мен” постави своеобразен рекорд по масово четене в страната, което стартира точно в 10.00 часа на неделния ден в паркове и градини на България. В първата кампания в подкрепа на четенето, инициирана от Министерство на културата и подкрепена от десетки организации и издателства, се включи и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч. Със стихотворение за приятелството на незабравимия и неповторим Валери Петров, областния управител Милко Недялков постави началото на масовото четене.
На импровизираната сцена в беседката водещата Юлияна Близнакова покани публиката да представи своето любимо стихотворение или цитат от книга. За малкият Мартин от ОДЗ „Слънце” това беше стихотворението „Книжко моя, сладкодумна” на Асен Босев. Прозвучаха откъси от вечните детски книги „Пипи дългото чорапче”, „Малкият принц”, „Тошко Африкански”. Поетесата Екатерина Пенчева изненада публиката със свои стихове, посветени на любовта и приятелството.
Директорът на библиотеката Мариана Иванова връчи награди на най-активните малки читатели, които през лятната ваканция прочетоха най-много книги извън препоръчителните списъци – деветгодишната Кристина Христова от ОУ „Христо Никифоров” и седмокласничката Лидия Димитрова от ОУ „Васил Левски”.
През лятото беше проведено и литературното състезание „Предай нататък”. 35 деца до 10-годишна възраст взеха участие в литературната надпревара, в която бяха включени 10 заглавия на книжки, издадени в последните години. Най-предпочитани се оказаха забавните книжки от поредицата на Даяна Кимптън „Ейми разговаря с животните”. Страстни почитатели на заглавия от поредицата се оказаха второкласничката Михаела Енева от СОУ „Тодор Кирков” и деветгодишната Камелия Ан Нгуен от ОУ „Васил Левски”.
Доброволците на библиотеката Дона, Марина и Давид бяха незаменими помощници и аниматори на малките. Те рисуваха с неподправено удоволствие „муцунки” по лицата на децата, организираха и проведоха игра на думи с пожелалите да покажат своите знания участници. Голяма помощ в литературната игра оказа и Екатерина Пенчева
Кампанията „Чети с мен” се провеждаше в Регионална библиотека – Ловеч през цялата седмица, предшестваща 28 септември. В читалнята учениците от ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”, с ръководител Людмила Брънекова, показаха завидни познания по английски език като направиха превод на откъси от книгата „Европейска Турция“ на Джеймс Бейкър, племенник на откривателя на изворите на Нил Самюъл Уайт Бейкър. Така младите хора разбраха как е изглеждал нашият град през 19 век, чрез живописния и образен език на известния английски пътешественик.
В Детски отдел над сто деца от първи и втори клас на ОУ „Христо Никифоров“ също се убедиха, че четенето може да бъде изключително забавно. С весели игри на думи, гатанки, стихчета, посветени на знанието и книгите, с нови книги на издателствата „Булвест 2000″ и „Анубис“ протекоха срещите с тях.
„Чети с мен“ постави началото на кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти. Инициативата е пръв опит да се обединят всички около една голяма и важна кауза – тази на „четящите хора“.

Постоянен линк към тази тема: http://kraeznanie.lovechtoday.eu/?p=1490

Коментар